Een goede kerkpresentatie gaat niet alleen over het in beeld brengen van teksten. Het juiste lettertype, een goed leesbare lettergrootte en voldoende contrast zorgen ervoor dat elke kerkbezoeker mee kan lezen en zingen. Hiermee wordt de presentatie ondersteunend aan de kerkdienst en leid deze niet af van de kerkdienst.
Contrasterende kleuren
Contrast is het verschil tussen licht en donker. Hoe meer contrast, hoe beter iets leesbaar wordt. Contrasterende kleuren zijn kleuren die op de ‘kleurencirkel’ tegenover elkaar liggen. Dit zijn zogeheten complementaire kleuren.
Enkele voorbeelden die je goed kunt toepassen in kerkpresentaties:
- Zwart en wit: De combinatie van zwart en wit zorgt voor een sterk contrast en is gemakkelijk leesbaar.
- Donkerblauw en geel: Donkerblauw gecombineerd met geel biedt een aantrekkelijk contrast dat zorgt voor zichtbaarheid en leesbaarheid.
- Paars en geel: Paars en geel bieden een opvallend contrast dat visueel aantrekkelijk is en de aandacht trekt.
Redenen om voldoende contrast te gebruiken
Er zijn drie belangrijke redenen waarom je goed na moet denken over contrast:
- Goede leesbaarheid: Een goede beamerpresentatie maakt gebruik van tekstuele inhoud om de boodschap te ondersteunen. Het is essentieel dat de tekst op de beamer duidelijk leesbaar is voor alle kerkgangers. Door het toepassen van contrast tussen tekst en achtergrond kun je de leesbaarheid vergroten. Kies voor donkere tekst op een lichte achtergrond of andersom, zodat de woorden gemakkelijk te onderscheiden zijn.
- Nadruk op belangrijke elementen: Door op bepaalde elementen meer of minder contrast toe te passen, kan daar de nadruk op gelegd worden. Geeft belangrijke elementen veel contrast en ondersteunende teksten iets minder.
- Toegankelijkheid voor iedereen: Een goede kerkpresentatie moet toegankelijk zijn voor alle kerkgangers, inclusief mensen met visuele beperkingen. Het gebruik van voldoende contrast vergroot de toegankelijkheid van de presentatie, omdat het de leesbaarheid en het onderscheid tussen verschillende elementen verbetert. Het is belangrijk om rekening te houden met kleurenblindheid en ervoor te zorgen dat de gekozen kleuren voldoende contrast bieden voor iedereen.
Tips voor een goede kerkpresentatie
- Kies zorgvuldig kleurencombinaties: Combineer kleuren die voldoende contrast bieden en vermijd te vergelijkbare tinten.
- Gebruik lettertypen met goede leesbaarheid: Kies voor duidelijke, goed leesbare lettertypen en vermijd te kleine of decoratieve lettertypen.
- Test de presentatie vooraf: Controleer of de beeldkwaliteit en het contrast in orde zijn voordat, voordat je een nieuw sjabloon of presentatie in de kerk gebruikt.
- Pas het contrast aan de ruimte aan: Houd rekening met de verlichting in de kerkzaal. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat je ’s ochtends andere kleuren moet gebruiken dan ’s middags.
Kleuren kiezen in KerkBeamer
In een sjabloon kun je de achtergrond, letterkleuren, het lettertype en de lettergroottes van kerkpresentaties eenvoudig aanpassen. Je hebt via een kleurenkiezer toegang tot alle kleuren die er zijn. Gebruik dit artikel en de kleurencirkel om de juiste kleuren te bepalen. Maar test vooral ook in de kerk, zodat je zeker weet dat het contrast van de presentatie goed is afgestemd op de kerkzaal.