Kerken hebben een uitzonderingspositie omtrent het coronavirus en mogen meer dan 30 mensen verwelkomen. Dat leidde tot veel onbegrip. Minister Grapperhaus en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken hebben de regels nu aangescherpt. In een kerkgebouw mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn. De rest kijkt online mee.
Kerken hebben in maart al even mogen ‘oefenen’ met online kerkdiensten, maar nu lijkt dit de komende tijd de norm te worden; een fysieke kerkdienst die online wordt uitgezonden. Hoe pak je dit als kerk goed aan?
Hieronder volgt een kort stappenplan waarmee je direct aan de slag kunt.
1. Formeer een team
2. Zorg voor de juiste techniek
3. Kies een platform om op uit te zenden
4. Zorg voor een goede bediening
5. Breng kerkleden op de hoogte
6. Test en vraag feedback
1. Formeer een team
Natuurlijk is de allereerste stap de wil om kerkdiensten online uit te gaan zenden. Er vanuitgaande dat dit het geval is dan is er een werkgroep nodig die verantwoordelijk wordt voor dit ‘project’. Formeer een team van verschillende mensen; mensen die (iets) van techniek weten, mensen die ervaring hebben met presentaties en een aantal mensen die kritisch mee kunnen denken over de opzet van online kerkdiensten.
2. Zorg voor de juiste techniek
Om online te kunnen uitzenden heb je techniek nodig. In de basis zijn dat camera’s, een videomixer en een heleboel kabels. Het gaat te ver om dit tot in detail uit te leggen en sowieso geldt voor elke kerk een andere techniek. Er zijn gespecialiseerde partijen die dagelijks kerken voorzien van camera- en KerkTV-installaties, zij kunnen je hier het beste mee helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze partners.
3. Kies een platform om op uit te zenden
Als de techniek geïnstalleerd is ben je bijna klaar om online uit te zenden. Veel kerken maken hiervoor gebruik van een streamingplatform, zoals Kerkdienstgemist of Kerkomroep. Hier zendt je uit naar KerkTV; een eigen omgeving van jouw kerk waarop men online mee kan kijken met kerkdiensten. Maar je kunt uiteraard ook uitzenden op YouTube of Facebook. Elk platform heeft z’n eigen voor- en nadelen. Kies een platform dat bij jullie kerk past. Op onlinekerkdiensten.nl/wat-is-kerktv vind je meer informatie over KerkTV.
4. Zorg voor een goede bediening
Als je als kerk gewend bent om te werken met beamerpresentaties dan komt daar een extra taak bij; het bedienen van de camera’s en videomixer. Hiervoor is een extra persoon handig. Partijen als Schaapsound bieden daarvoor bedieningsinstrumenten aan, zoals een joystick of een softwarematige oplossing. Zorg ervoor dat je daarmee oefent, presets instelt voor de verschillende camerastandpunten (dominee, band, orgel etc.) en weet hoe je ze in de kerk wilt gebruiken en vooral hoe je het er online uit wilt laten zien.
Binnen KerkBeamer zijn wij op dit moment bezig met de integratie van camerabediening en de weergave van kerkdiensten op KerkTV binnen KerkBeamer. De bediening van de beamerpresentatie en camerabediening gaan dan tegelijk en automatisch. Lees hier meer over deze functies.
5. Breng kerkleden op de hoogte
Als alles klaar is voor de eerste uitzending is het tijd om kerkleden op de hoogte te brengen en hen uit te leggen waar ze de dienst online kunnen vinden. Plaats hiervoor berichten in de kerkpost/kerkbode en stuur e-mails. Op onlinekerkdiensten.nl/online-kerkdiensten-communiceren-aan-kerkleden vind je een totaaloverzicht van alles wat je in zo’n e-mail verwerkt.
6. Test en vraag feedback
Je kunt uren bezig zijn met het fijnslijpen van alle instellingen, maar je komt er pas echt achter of alles goed staat als je ermee werkt, in een live dienst. Kijk wat er gebeurd en vraag feedback aan meekijkers. Zo werk je toe naar een mooie uitzending, waarbij je online kerkbezoekers het gevoel geeft dat ze er echt bij horen.