fbpx
s
About Us
Lorem Ipsum is simply dummy text ofering thetonat sunrising printing and typesetting industry seo is partysipati carma. Lorem Ipsum is simply dummy,
Follow Us

Lied licenties

KerkBeamer / Lied licenties

Lied- en liedbundel licenties voor de beamer in kerken

Door de jaren heen zijn er veel kerkelijke liederen geschreven. We zijn deze schrijvers, componisten en dichters (samengevat “auteurs”) dankbaar voor het gigantische aanbod aan liederen. Net zoals iedereen willen deze mensen betaald worden voor hun werk. Zo kunnen er ook in de toekomst nieuwe liederen geschreven worden. Daarom zijn er voor bijvoorbeeld het beamen van liederen licenties nodig. Via de licenties worden auteursrechten afgedicht en zorg je ervoor dat auteurs betaald worden. Op deze pagina vind je alle licentie-informatie over het gebruik van liederen op de beamer, bijvoorbeeld via KerkBeamer.

Licenties voor het streamen van diensten op internet laten we hier achterwege. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

KerkBeamer is geen vervanging voor huidige licenties. De licenties voor CCLI, Liedboek Online en eventuele andere licenties, heb je nodig om aan de licentieplicht te voldoen en om in KerkBeamer toegang te krijgen tot de liederen. Wij mogen en kunnen de aanschaf van licenties niet voor je regelen.

Wanneer je gebruik maakt van CCLI dien je periodiek te rapporteren bij CCLI. Dat is een verplicht onderdeel van de CCLI-licentie en komt niet te vervallen bij het gebruik van KerkBeamer.

3 belangrijke partijen

Auteurs brengen hun liederen vaak onder bij partijen die de liederen en auteursrechten voor hun regelen. Zij vertegenwoordigen de auteurs en zorgen ervoor dat liederen toegankelijk zijn en dat iedere auteur de juiste vergoeding krijgt voor zijn of haar werk.

In Nederland zijn er een drietal partijen die auteurs vertegenwoordigen:

CCLI
KokBoekencentrum
Royal Jongbloed

Bundels en artiesten/bands per vertegenwoordiger

Elke vertegenwoordiger beheert één of meerdere bundels of artiesten/bands. Gebruik je liederen uit een bundel of van een artiest/band op de beamer? Dan ben je verplicht om een licentie van de betreffende vertegenwoordiger af te nemen. Daarna mogen de liederen uit die bundel of van de artiest/band op de beamer gebruikt worden. Het is dus van groot belang dat je als kerk de juiste licenties hebt. Soms zijn dit ook combinaties van licenties. Zo heb je voor bijvoorbeeld het Gereformeerd Kerkboek 2017 een licentie van Royal Jongbloed en CCLI nodig. Onderstaande bundels zijn, met de juiste licenties, in KerkBeamer beschikbaar.

CCLI

*  De Nieuwe Psalmberijming
*  Evangelische Liedbundel
*  GK 2017 (i.c.m. Jongbloed)
*  Hemelhoog (i.c.m. KBC)
*  Johannes de Heer 2004
*  Levensliederen
*  Liederen voor de Gemeentezang
*  Liederen van het Leger des Heils
*  Op Toonhoogte (i.c.m. KBC)
*  Opwekking
*  Opwekking Kids
*  Opwekking Tieners
*  Psalmen voor Nu
*  Sela
*  Weerklank (i.c.m. KBC)

KokBoekencentrum

*  Hemelhoog (i.c.m. CCLI)
*  Liedboek voor de Kerken 1973
*  Liedboek 2013
*  Op Toonhoogte (i.c.m. CCLI)
*  Weerklank (i.c.m. CCLI)

Royal Jongbloed

*  GK 2017 (i.c.m. CCLI)

Rechtenvrij

*  12 Enige Gezangen
*  Gereformeerd Kerkboek 2006
*  Psalmen 1773

Licenties aanvragen

Hieronder vind je de directe links naar de aanvraagpagina’s van de betreffende vertegenwoordigers.

Wij mogen en kunnen de licenties helaas niet voor je regelen. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van de juiste licenties.

* CCLI
* Gereformeerd Kerkboek 2017
* Hemelhoog
* Liedboek 2013 (incl. LvdK 1973)
* Liedboek voor de Kerken 1973
* Op Toonhoogte
* Weerklank

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn huidige licenties opzeggen?

Nee, KerkBeamer regelt geen vergoeding omtrent auteursrechten aan belanghebbenden. KerkBeamer is dan ook geen vervanging voor de licenties van bijvoorbeeld CCLI of Liedboek Online. Je bent als kerk zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van de juiste licenties.

Waarvoor zijn de licenties nodig?

Met de lied- en liedbundel licenties betaal je de vergoeding voor het gebruik aan de belanghebbenden, zoals schrijvers, dichters en musici. Daarmee verdienen zij hun brood en zij ze in staat om nieuwe liederen te schrijven. De licentiecodes zijn in KerkBeamer nodig KerkBeamer om toegang te krijgen tot de liederen van betreffende bundels. Zo controleren we of je als kerk het recht hebt om de liederen te gebruiken.

Waarom zie ik hierboven soms 'i.c.m.'?

Verschillende bundels, zoals Hemelhoog, Op Toonhoogte en Weerklank, bevatten liederen die zowel onder KokKoekencentrum als onder CCLI vallen. Om toegang te krijgen tot deze bundels in KerkBeamer zijn daarom de juiste licenties van KokBoekencentrum nodig en een CCLI licentie.

Verzorgen jullie de rapportage aan CCLI?

Nee, wij verzorgen de rapportage aan CCLI niet. CCLI staat dit helaas niet toe. Daarom ben je zelf verantwoordelijk voor het periodiek rapporteren van gebruikte liederen. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

Zijn de licenties ook voor online uitzenden?

Nee, bovengenoemde licenties gaan over het weergeven van teksten op de beamer in de kerk. Voor het online uitzenden van liedteksten zijn zogeheten streaminglicenties nodig. CCLI heeft deze hier beschreven. KokBoekencentrum en Royal Jongbloed gedogen het weergeven t/m 1 april 2021 vanwege de coronacrisis. Er wordt door deze partijen nog gewerkt aan een streaminglicentie.

Zijn voor bijbelvertalingen ook licenties nodig?

Nee, voor het gebruik van bijbelvertalingen in KerkBeamer zijn geen licenties nodig. Je kunt de beschikbare bijbelvertalingen vrij gebruiken in je KerkBeamer presentaties.